Filme, codecuri si subtitrari

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • chroma
    Junior Member
    • Aug 2010
    • 9

    Filme, codecuri si subtitrari

    Precum eu unul m-am saturat sa tot vad intrebari pe hub cum ca "ma stiti care e cel mai bun codec pack", sau "de ce nu-mi merge filmu asta?", scriu aici un mini "tutorial" despre filme.

    Dupa standardul de compresie, filmele se impart in:
    Avi - format DiVX, XViD, 3IVX, si inca un milion de codece compatibile mpeg4
    mpeg (1)- vechiul standard de compresie, extensii mpeg sau mpg. nu prea exista probleme cu asta
    mpeg (2)- cunoscut si sub foma de .vob este formatul de compresie folosit la DVD-uri. Acum sa nu credeti ca daca copiati un mpeg2 pe un dvd si il bagati in dvdplayer merge. DVD-ul e ceva mai mult decat asta.
    VCD si SVCD - sint formate derivate din mpeg1, SVCD permitand o rezolutie mai mare decat VCD. VCD foloseste un codec standard mpeg1 pe cand SVCD necesida un decomprimator propriu.
    QT - QuickTime este formatul standard Apple. Cel mai comun se deschide cu playerul QuickTime dar mai nou au aparut si codece standalone.
    RM - RealMedia este formatul proprietar RealNetworks si in opinia mea unul din cele mai blestemate formate posibile. Avoid if possible.

    Astia sunt subiectii. Cum vedem filmul X? Well. Majoritatea userilor stiu deja ce e un codec. Oare? un codec (COmpressor-DECompressor) este o librarie de rutine de compresie respectiv decompresie ce se foloseste impreuna cu o interfata de afisare, reprezentata pentru omul obisnuit prin persoana unui "player" fie el mediaplayer, bsplayer, divx player, radlight sau mai stiu eu ce.

    Codec Pack-urile. Instalezi unul din astea si aparent iti merg filmele. Dar ce se intampla, vin zanele si iti traduc filmul? Nu. Un codec pack instaleaza un numar mai mic sau mai mare de codece, considerate utile de creatorul pack-ului. In general, un user normal nu are nevoie de un codec pack foarte mare. Un pack de 5 mb (vezi "the codecs" de la softpedia.com) este de cele mai multe ori suficient pentru vizualizarea majoritatii formatelor video si audio. Nota speciala pentru ACE mega codecs pack. In opinia mea, acest pack este o prostie crasa. Acum inainte sa imi sara 100 de oameni in cap ca "pai mie imi merge orice film cu el", n-am zis ca NU ar merge. Iti baga ala toata versiunile de divx aparute, cu toate ca decoderul de divx 6 citeste si divx 5, si divx4 si divx3. Dar nu, tu le ai pe TOATE instalate, ca doamne fereste sa lipseasca ceva. Chestia asta nu duce decat la folosirea resurselor intr-un mod cat se poate de ne-economic. Pentru codec packurile care permit selectarea codecelor ce vor fi instalate (kazaa codec pack, si altele), pentru cele mai multe filme vor fi necesare decat urmatoarele:

    Divx decoder
    Xvid decoder
    mpeg splitter
    mpeg2 decoder
    ffdshow (pentru siguranta. decodeaza si xvid si divx si alte formate legate)

    mp3 decoder
    ogg decoder
    ac3 decoder
    ----> astea sint PRINCIPALELE codece folosite de filme.

    Subtitrari. Multe playere au sisteme proprii de afiare a subtitrarilor, dar in opinia mea VobSub este cel mai aratos mod de folosit subtitrari, pentru optiunea de a alege fontul, marimea si anti-aliasing.

    Alternativa.
    Mplayer si VLC player. Cam napasta codecele astea nu? Well, exista o solutie. De fapt doua. Intrucat VLC nu am folosit voi vorbi mai mult de mplayer. Aceasta minunatie de program nu foloseste interfata DirectX a windowsului pentru afisarea continutului video, ci o rutina proprie, si mai important, nu cauta codecele instalate pe sistem, ci foloseste o colectie proprie de codece instalate in directorul "codecs" al lui. Codecurile pot fi schimbate periodic prin simpla stergere a celor vechi si downloadarea a unora noi de pe site.

    Programul are si subtitrari, chiar si cu diacritice, desi nu poate fi modificata dimensiunea lor fara instalarea unor fonturi noi.
    Pro's/ Con's:
    Pro: independent de registri. dai windowsul jos de x ori, pe el il tii intr-un director singurel, cand ai windowsul proaspat decat dai open with si always.
    Pro: deschide fisiere incomplete; poate fi folosit drept preview pentru dc++, edonkey etc. Cu bittorent n-am incercat. S-ar putea sa nu mearga pentru ca torrenturile amesteca segmentele downloadate.
    Con: lipsa interfetei grafice. EXISTA o versiune de windows cu interfata grafica, dar e in stadiu beta.
    Con: nu poate naviga direct la un anumit moment dintr-un film, se poate doar cu fast forward.
    Con: nu poate scoate screenshoturi din filme.
    Con: nu cred ca se poate configura pentru sonor multi-canal.

    Cam atat am eu de spus. Acest mic articol nu este nici pe departe exhaustiv. Incurajez completari, pentru a evita viitoare probleme cu filmele.
    Daca voi avea feedback favorabil voi mai face un tutorial despre torente.

    Continuare:
    FOURCC'S explained: Bun, avem codece avem player, dar totusi nu merge. why? Well, sa ne uitam la CUM deschid playerele filme avi. Formatul de film este recunoscut din headerul fisierului in care sint inscrise codurile de identifcare al codecelor folosite. Ele se numesc FourCC (FourCharacterCodes). Exista tool-uri gandite special pentru oamenii care au nevoie sa afle ce fel de codec este folosit intr-un anume film. Exemple sunt GSpot, Avi speed info, si altele. Unele sau altele vin bundled cu anumite codec packuri. As recomanda GSpot avand in vedere ca are o baza de fourcc-uri destul de completa. Deci daca va treziti cu inabilitatea de a deschide un film, folositi unul din aceste programe si aflati ce va trebuie. Daca nici ele nu va pot spune, puteti incerca sa deschideti filmul intr-un editor text. Listerul de la total commander este minunat pentru treaba asta pentru ca nu incarca tot fisierul in memorie . In acest fel va puteti da seama exact cu ce aveti de a face. FourCC-ul video este scris dupa al 188-lea bit al filmului. Aici puteti gasi informatii despre tipurile de fourCC si codecele pe care le reprezinta. Retineti ca decat wrapper-ul AVI foloseste fourCC-uri. Filme MPEG au un alt sistem de recunoastere. Probleme cu tagurile audio pot fi rezolvate consultand glosarul de aici.
Working...